joi, 21 iunie 2012

Cum sa cresti imunitatea copiilor

Sistemul imunitar al copiilor este in continua dezvoltare. La nastere, preluam o parte din anticorpii mamei, iar pe parcursul copilariei, sistemul nostru imunitar se intareste. Intrarea in colectivitatile de copii ( cresa, gradinita, scoala) dezvolta cel mai mult imunitatea. Desi sunt momente dificile pentru parinti deoarece copiii lor vor fi foarte des raciti, gripati, cu boala diareica sau cu diverse alte patologii luate adesea de la alti copii din jur, pentru sistemul imunitar al copilului este un lucru bun. Nu trebuie sa tinem copilul intr-un “balon de sticla”, acest lucru nu il va ajuta pe viitor in ceea ce priveste imunitatea.
Odata cu sosirea sezonului rece ne facem probleme atat pentru noi adultii cat si pentru copiii nostri in ceea ce priveste racelile banale, gripa si modurile in care putem diminua actiunea virusurilor si bacteriilor asupra organismului nostru si al copiilor nostri. Cea mai buna metoda este sa ne intarim organismul si imunitatea. Iar acest lucru il putem face prin apelarea la “trucuri” simple, la indemana tuturor, usor de aplicat si in cazul copiilor.
1. Consumati multe fructe si legume proaspete. Acestea contin vitamine si minerale care sustin formarea anticorpilor. Portocalele, lamaile in diverse combinatii (ceai, suc) si in general citricele sunt bogate in vitamina C, care ajuta la cresterea imunitatii. Iar daca reusiti sa introduceti din cand in cand in dieta copilului si usturoiul, e minunat. Usturoiul este considerat un “antibiotic natural” si are un important rol antiseptic. De asemenea trebuie respectate cu strictete orele de masa si alimentatia echilibrata si sanatoasa. Include in meniu cat mai des iaurtul. Acesta este un probiotic, adica este bogat in bacterii bune, necesare organismului nostru, protejandu-l de invazia bacteriilor rele, patogene.
2. Faceti sport. Desi in sezonul rece sportul in aer liber este limitat datorita conditiilor meteorologice, putem apela la inot, placut majoritatii copiilor, sau la sporturi clasice efectuate in sali de sport. Si plimbarile in parcuri, la aer curat, ne sunt benefice.
3. Respectati orele de somn. Oboseala si lipsa somnului scad imunitatea atat a adultilor cat mai ales a copiilor.
4. Nu imbracati copiii exagerat de gros. Ei sunt in continua miscare chiar si afara in frig, alearga, se incalzesc si transpira; iar daca se vor dezbraca de hainele groase transpirati fiind, o raceala zdravana e sigura. Nici camera lor nu trebuie supraincalzita, pentru ca astfel nu faci decat sa-i impiedici organismul sa se adapteze temperaturilor scazute, iar in plus vor avea tot timpul gura si nasucul uscate, ceea ce produce disconfort. Teperatura optima in camera este de 21, maxim 23ºC.
5. Nu apelati la antibiotice fara sa va fie prescrise de medic si fara sa fie vazut copilul de un medic. Majoritatea racelilor sunt viroze, adica sunt determinate de virusuri. Antibioticele nu au nici un efect pe virusuri, ci doar pe bacterii. Iar administrate gresit si abuziv, ele vor determina rezistenta, adica nu vor mai avea nici un efect atunci cand vom avea cu adevarat nevoie de ajutorul lor si va trebui sa apelam la antibiotice tot mai puternice. Pe de alta parte, antibioticele omoara si microbii benefici noua, pe care ii avem in organism in mod normal si care ne asigura apararea impotriva altor microbi, care ne imbolnavesc. Este exemplul candidei care se dezvolta destul de des dupa un tratament cu antibiotice.
6. Respectati igiena personala. Invatati copilul sa se spele cat mai des pe maini cu apa si sapun, mai ales inainte de masa, dupa ce a folosit toaleta si cand vine de afara de la joaca sau dupa ce s-a jucat cu un animal. Sapunul nu ii intareste imunitatea dar il pazeste de agentii patogeni cu care intra in contact.
7. Nu tineti copilul in fum de tigara. Contine extrem de multe toxine care ii irita caile respiratorii si copilul poate dezvolta in timp bronsite sau astm bronsic.
8. Un rol important in formarea imunitatii copilului il are laptele matern. Prin intermediul lui mama transfera copilului o multime de anticorpi si s-a dovedit stiintific ca acei copii care au fost alaptati la san minim 6-8 luni au un organism mai rezistent si sunt mult mai putin sensibili fata de cei care nu au avut parte de laptele matern.
Medicul pediatru va poate recomanda anumite vaccinuri menite sa imunizeze copilul, fie vaccinuri propriu-zise, fie siropuri sau suspensii de administrat oral. De asemenea extractele naturale de plante ce stimuleaza imunitatea sunt de real folos: echinaceea, propolis, macese. Iar daca nu reusiti sa-l convingeti sa manance fructe bogate in vitamina C, puteti apela la preparate naturale extrase din fructe bogate in vitamina C.
Astfel veti trece mai usor peste aceasta iarna!

www.life-carebio.com

Niciun comentariu: